Sposób przygotowania:
Pierogi ufoki z kurczakiem i pekinką
Przygotowanie farszu: Cebulkę obrać, pokroić w kostkę średniej wielkości, wsypać do niej 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać,aby mąka pokryła cała cebulę. Rozgrzać olej i partiami wrzucać cebulę,uprażyć. Wyjmować na ręcznik papierowy,ostudzić. Kapustę poszatkować,przepłukać i osuszyć. Poddusić na margarynie. W między czasie mięso przemielić w maszynce lub w blenderze. Dodać do kapusty i chwilę razem smażyć. Doprawić solą,pieprzem oraz papryką. W 2-3 łyżkach wody rozprowadzić koncentrat i wlać na patelnię. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do miski przełożyć uprażoną cebulkę,zawartość patelni i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól oraz stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk.Pierogi: Ciasto podzielić na 4 części i każdą część (po kolei) rozwałkować na cienki placek i wycinać foremką (najlepiej dużą-ja miałam o średnicy 9 cm) koła. Na krążek nałożyć duża łyżkę farszu i przykryć drugim krążkiem. Dokładnie zlepić i drewnianą łyżką zrobić ozdobny wzorek na krawędziach pieroga. Gotować partiami w osolonym wrzątku do miękkości (najlepiej spróbować bo one są troszkę grubsze niż pierogi klejone z jednego krążka).Sos cebulowo-lubczykowy: W rondelku rozgrzać margarynę i wrzucić na nią pokrojoną w pół plasterki cebulę. Zamieszać aby plasterki rozpadły się na piórka. Gdy cebulka się zarumieni dodać lubczyk,kurkumę,zamieszać. Dodać mąkę i szybko zamieszać aby dobrze się połączyła z cebulą. Wlać wodę i zagotować. Posolić. Zdjąć z ognia.Gorące pierogi układać na talerzu i polać odrobiną sosu,resztę podać w sosjerce. Smacznego!
Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól oraz stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk.Pierogi: Ciasto podzielić na 4 części i każdą część (po kolei) rozwałkować na cienki placek i wycinać foremką (najlepiej dużą-ja miałam o średnicy 9 cm) koła. Na krążek nałożyć duża łyżkę farszu i przykryć drugim krążkiem. Dokładnie zlepić i drewnianą łyżką zrobić ozdobny wzorek na krawędziach pieroga. Gotować partiami w osolonym wrzątku do miękkości (najlepiej spróbować bo one są troszkę grubsze niż pierogi klejone z jednego krążka).Sos cebulowo-lubczykowy: W rondelku rozgrzać margarynę i wrzucić na nią pokrojoną w pół plasterki cebulę. Zamieszać aby plasterki rozpadły się na piórka. Gdy cebulka się zarumieni dodać lubczyk,kurkumę,zamieszać. Dodać mąkę i szybko zamieszać aby dobrze się połączyła z cebulą. Wlać wodę i zagotować. Posolić. Zdjąć z ognia.Gorące pierogi układać na talerzu i polać odrobiną sosu,resztę podać w sosjerce. Smacznego!