jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To ciekawy zamiennik pierogów podawanych tradycyjnie ze śmietaną i cukrem lub polanych masełkiem. Doskonale nadają się także na Boże Narodzenie.

Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej

Składniki:

Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki letniej wody,
  • ¼ szklanki letniego mleko,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 0,4 kg sera białego,
  • 2 żółtka,
  • Cukier do smaku,
  • Cukier waniliowy
  • Polewa bakaliowo-owocowa:
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 duża pomarańcza,
  • Garść rodzynek,
  • 10 dag orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej
CIASTO: Z mąki , jajka, wody, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy farsz, sklejamy boki formując pierogi. FARSZ: Ser ucieramy z żółtkami. Dokładamy cukier waniliowy i całość słodzimy do smaku. Farszem napełniamy pierogi.Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy. Podajemy polane polewą bakaliowo- owocową POLEWA: Miód przekładamy na patelnię. Podgrzewamy. Następnie dokładamy do niego pokrojone orzechy oraz rodzynki. Chwile razem smażymy. Dokładamy obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Całość gotujemy do częściowego zredukowania płynu.