Sposób przygotowania:
Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej
CIASTO: Z mąki , jajka, wody, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy farsz, sklejamy boki formując pierogi. FARSZ: Ser ucieramy z żółtkami. Dokładamy cukier waniliowy i całość słodzimy do smaku. Farszem napełniamy pierogi.Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy. Podajemy polane polewą bakaliowo- owocową POLEWA: Miód przekładamy na patelnię. Podgrzewamy. Następnie dokładamy do niego pokrojone orzechy oraz rodzynki. Chwile razem smażymy. Dokładamy obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Całość gotujemy do częściowego zredukowania płynu.