misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pierogi z borówkami i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niby zwykłe pierogi, a zniknęły szybciej niż się je zrobiło :) Doskonałe na obiad dla całej rodziny.

Pierogi z borówkami i porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z borówkami i porzeczkami

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

 

  • Sos:

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami i porzeczkami
Nadzienie:



Borówki i porzeczki przebieramy, opłukujemy i osuszamy. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy.



Ciasto:



Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajko oraz wodę i zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką, by nie wyschło, a drugie cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy je na kwadraty. na każdy kwadrat nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi tworząc zgrabne pierogi. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Następnie dokładnie je osączamy układamy na talerzach i polewamy sosem.



Sos:



Borówki i porzeczki przebieramy, dokładnie opłukujemy i osączamy. Następnie przekładamy do małego garnka lub rondelka zasypujemy cukrem i przez chwilę przesmażamy, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Tak przygotowanym sosem polewamy pierogi.
Pierogi z borówkami i porzeczkami
Borówki i porzeczki przebieramy opłukujemy i osączamy
Pierogi z borówkami i porzeczkami
Do owoców dodajemy cukier i delikatnie mieszamy
Pierogi z borówkami i porzeczkami
Na każdy kwadracik nakładamy nadzienie a następnie sklejamy brzegi
Pierogi z borówkami i porzeczkami
Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę