Sposób przygotowania:
Pierogi z borówkami i porzeczkami
Nadzienie:
Borówki i porzeczki przebieramy, opłukujemy i osuszamy. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Ciasto:
Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajko oraz wodę i zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką, by nie wyschło, a drugie cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy je na kwadraty. na każdy kwadrat nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi tworząc zgrabne pierogi. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Następnie dokładnie je osączamy układamy na talerzach i polewamy sosem.
Sos:
Borówki i porzeczki przebieramy, dokładnie opłukujemy i osączamy. Następnie przekładamy do małego garnka lub rondelka zasypujemy cukrem i przez chwilę przesmażamy, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Tak przygotowanym sosem polewamy pierogi.
Borówki i porzeczki przebieramy, opłukujemy i osuszamy. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Ciasto:
Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajko oraz wodę i zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką, by nie wyschło, a drugie cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy je na kwadraty. na każdy kwadrat nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi tworząc zgrabne pierogi. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Następnie dokładnie je osączamy układamy na talerzach i polewamy sosem.
Sos:
Borówki i porzeczki przebieramy, dokładnie opłukujemy i osączamy. Następnie przekładamy do małego garnka lub rondelka zasypujemy cukrem i przez chwilę przesmażamy, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Tak przygotowanym sosem polewamy pierogi.