SUPERPRZEPIS

Pierogi z brokułem i kozim serem

  • 8
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pierogi z brokułem i kozim serem Więcej zdjęć (3)

Farsz składnikami podobny do sałatki z brokuła, jak lubicie, to będzie Wam smakował.
Można podać z bułką tartą lub z boczkiem. Serdecznie polecam na smaczny obiad!

Składniki:

Pierogi z brokułem i kozim serem

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1, 5 szklanki ciepłego mleka

 

 

  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła

 

  • Farsz:

 

  • 1/2 większego brokuła

 

 

  • 140 g koziego sera ( u mnie twardy)

 

  • 2-3 łyżki pestek słonecznika

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego

Sposób przygotowania:

Pierogi z brokułem i kozim serem
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut. Brokuła dzielimy na różyczki i wkładamy do osolonego wrzątku. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy 8 minut. Ugotowany przelewamy na sito i pozostawiamy do odparowania i osączenia- nie przykrywamy!! 2 jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Następnie ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw Słoneczki podprażamy na suchej patelni na złoty kolor. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw. Brokuł miksujemy blenderem ( ja nie robię tego dokładnie) dodajemy starte jajka i ser. Przyprawiam solą i pieprzem, dodajemy czosnek, słonecznik i 1 surowe jajko. Delikatnie, ale dokładnie łączymy farsz. Ciasto wałkujemy, niezbyt cienko, szklanką wykrawamy kółeczka, rozkładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z bułką tartą i masłem. Smacznego:)
Pierogi z brokułem i kozim serem
Etap 1Brokuł miksujemy blenderem ( ja nie robię tego dokładnie) dodajemy starte jajka i ser.
Pierogi z brokułem i kozim serem
Etap 2 pierogi podaję z podprażoną bułka tartą i masłem, ale można polać skwarkami z boczku wędzonego