Sposób przygotowania:
Pierogi z brokułem i kozim serem
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut. Brokuła dzielimy na różyczki i wkładamy do osolonego wrzątku. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy 8 minut. Ugotowany przelewamy na sito i pozostawiamy do odparowania i osączenia- nie przykrywamy!! 2 jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Następnie ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw Słoneczki podprażamy na suchej patelni na złoty kolor. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw. Brokuł miksujemy blenderem ( ja nie robię tego dokładnie) dodajemy starte jajka i ser. Przyprawiam solą i pieprzem, dodajemy czosnek, słonecznik i 1 surowe jajko. Delikatnie, ale dokładnie łączymy farsz. Ciasto wałkujemy, niezbyt cienko, szklanką wykrawamy kółeczka, rozkładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z bułką tartą i masłem. Smacznego:)
zbysiowa
reanja
nam bardzo smakowały, ale lubimy i ser i brokuła:)
Alex_M
reanja
owszem, polecam, ale z wyrazistym serem:) z innym mogą być mdłe:)
jaNina
Ela Dz
reanja
nam bardzo smakowały:)
reanja
takie malutkie:)