Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pierogi z brokulem, mascarpone i czosnki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lubicie brokuły? Polubicie te pierożki! :)

Pierogi z brokulem, mascarpone i czosnki

Składniki:

Pierogi z brokulem, mascarpone i czosnki

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • jaja - 2 średniej wielkości, raczej mniejsze,
  • jogurt naturalny (lub śmietana) - 2 łyżki z lekkim czubem,
  • olej - 3 łyżeczki,
  • ciepła woda - ok 1/3 do 1/2 szklanki, ile ciasto zbierze,
  • sól - 1/3 łyżeczki,
  • cukier - 1/3 łyżeczki,
  • mąka do posypania stolnicy.

 

  • Nadzienie:
  • brokuł - średni,
  • ser mascarpone - do smaku, u mnie trochę więcej niż 1/3 opakowania z 250g,
  • czosnek - 1 ząbek lub czosnek granulowany,
  • kolendra mielona - szczypta,
  • sól, pieprz świeżo mielony - do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z brokulem, mascarpone i czosnki
Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i schłodzić. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Brokuła podzielić na różyczki, dodać czosnek i mascarpone, zmiksować przy użyciu blendera.Dodać przyprawy i ostatecznie doprawić do smaku, farsz musi być dobrze doprawiony, aby nie był mdły. Make przesiać do miski, zrobić dołek w środku, w który dodać jaja, jogurt, olej, sól i cukier. Wyrobić ręką ciasto i powoli dodawać stopniowo po trosze ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie miękko i elastycznie odchodzić od reki, odstawiamy je przykryte czystą ściereczką lub talerzem na 15 minut, aby odpoczęło. Dzielimy je na 3-4 części i raz za razem, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąka stolnicy, łącząc ostatnie ścinki ciasta z częścią z miski. W cieście wycinamy szklanka kola i w środek każdego wkładamy po czubatej łyżeczce farszu. Dobrze jest wziąć każde kółko ciasta w rękę i lekko rozciągnąć, dopiero wtedy nałożyć farsz. a lepiej będzie zlepić końce. Końce z kolei łatwiej się zlepia, jeżeli zanurzymy palce w mace. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z niewielka ilością tłuszczu. Wrzucamy je do wrzątku i delikatnie mieszamy, uważając aby ich nie uszkodzić. Gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, odsączając z wody. Podajemy na ciepło, np. z masełkiem.