Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z cynamonowym serem i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z serem z dodatkiem mielonego cynamonu i pokrojonych ananasów są rewelacyjne. Po prostu pyszne.

Pierogi z cynamonowym serem i ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z cynamonowym serem i ananasem

 

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 30 dag białego sera
  • 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kisielu pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 krążki ananasa z puszki
  • Pozostałe składniki:
  • sól
  • masło
  • cukier wanilinowy
  • cukier trzcinowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z cynamonowym serem i ananasem
Z mąki, jajka, szczypty soli i gorącej wody zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na kilkanaście minut. Ser biały rozdrobnić widelcem, dodać, cynamon, cukier, pokrojone w kosteczkę ananasy, cukier wanilinowy, kisiel, wymieszać. Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty. Nakładać ser, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi. Partami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i wkładać na talerze. Polać usmażonym masłem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Posypać cukrem.  
Pierogi z cynamonowym serem i ananasem
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto
Pierogi z cynamonowym serem i ananasem
Ser wymieszać z ananasmi kisielem cynamonem i cukrem
Pierogi z cynamonowym serem i ananasem
Ciasto rozwałkować pokroić w prostokąty i nakładać farsz
Pierogi z cynamonowym serem i ananasem
Składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi