wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pierogi z dipem czosnkowo imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Co powiecie na tą propozycję? Ciekawe połączenie, mnie smakowało bardzo :)

Pierogi z dipem czosnkowo imbirowym

Składniki:

Pierogi z dipem czosnkowo imbirowym

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko.

 

  • FARSZ MIĘSNY:
  • 30 dag ugotowanego mięsa wołowo - drobiowego
  • 3 żabki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz

 

  • DIP:
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 0,5 łyżeczki cukru.

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z dipem czosnkowo imbirowym
Ciasto na pierogi: Wszystkie składniki zagnieść w ciasto , przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 20 minut.

Dip: Czosnek posiekać w drobną kosteczkę, wszystkie składniki wymieszać, odstawić.

W tym czasie zmielić ugotowane mięso, wymieszać z sosem sojowym, wyciśniętym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, przyprawić pieprzem.

Ciasto rozwałkować wykrawać krążki, nakładać po łyżce farszu, zawijać na pół tworząc pierożki :) Wychodzi ok 25-30 pierogów.
Gotować w osolonej wodzie (z dodatkiem łyżki oleju) do miękkości. Podawać z przygotowanym dipem. Pychotka!