Sposób przygotowania:
pierogi z fasolą
Żółty ser zetrzyj na tarce.Masło zagnieć ze śmietaną, dodaj żółtka, starty ser, mąkę i proszek do pieczenia. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 40 minut. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w małe kwadraciki, podsmaż na oleju. Pomidory oblej ciepłą wodą i zdejmij skórkę, pokrój drobno i dodaj do boczku i cebuli. Duś na średnim ogniu przez 10 minut. Przypraw solą i dodaj fasolę. Ciasto: Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok 0.5 cm. Pokrój szklanką na kółeczka. Nałóż na każde kółeczko fasolowy farsz (ok łyżeczki) i zlep brzegi widelcem. Ułóż pierogi na blasze i posmaruj żółtkiem. Piec 15 minut.