Sposób przygotowania:
Pierogi z jabłkami
Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko, szczyptę soli i stopniowo dodawać letnią wodę oraz wystudzone masło. Następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę. Następnie odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na placek o grubości około 4 - 5 mm. Za pomocą szklanki bądź noża powycinać koła lub prostokąty. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Delikatnie posypać cukrem kryształem i cynamonem. Następnie do każdego koło/prostokąta nakładamy troszkę jabłek i zaklejamy. W ten sposób postępujemy z całym ciastem. W tym czasie zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Następnie wrzucamy pierogi partiami do wody i gotujemy około 5 min. Aż do wypłynięcia. Kiedy są już ugotowane za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy pierogi na durszlak. Następnie przełożyć do miski i polać odrobiną roztopionego masła aby się nie posklejały. Przed podaniem pierogi polewamy śmietaną i delikatnie słodzimy cukrem. Smacznego :)