Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nieco pracochłonne danie ale naprawdę warto trochę poczekać, tym bardziej że wykonanie nie jest trudne. Fajny pomysł na pierwsze danie lub kolację.

Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami

 

  • FARSZ:

 

 

 

  • Jako dodatek słoik konfitur z żurawin.

Sposób przygotowania:

Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami
Kaczki umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Przyprawy wymieszaj razem i podziel na pół. Po tym czasie kaczki osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż po jednej marchewce, połowie selera i nacięty od góry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia.

Ugotuj ziemniaki.

Gdy kaczki już ostygną, oddziel je od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko.

Ciasto na pierogi:

- zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut.

- zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody) - wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz

- ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane majerankiem.
Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami
Kaczki natrzyj przyprawami, nadziej warzywami i upiecz do miękkości
Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami
Zmiel mięso z warzywami, dodaj podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszaj
Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami
Wyrób ciasto i pozostaw na 30 minut aby odetchnęło
Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami
Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie 2 minuty po wypłynięciu
Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami

Tagi:

pierogi danie