Sposób przygotowania:
Pierogi z pieczoną kaczką i warzywami
Kaczki umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Przyprawy wymieszaj razem i podziel na pół. Po tym czasie kaczki osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż po jednej marchewce, połowie selera i nacięty od góry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia.
Ugotuj ziemniaki.
Gdy kaczki już ostygną, oddziel je od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko.
Ciasto na pierogi:
- zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut.
- zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody) - wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz
- ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane majerankiem.
Ugotuj ziemniaki.
Gdy kaczki już ostygną, oddziel je od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko.
Ciasto na pierogi:
- zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut.
- zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody) - wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz
- ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane majerankiem.