goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pierogi z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku przygotowywałam je na Wigilię

Pierogi z kapustą

Składniki:

Pierogi z kapustą

 

  • ciasto:
  • mąka 3 szklanki
  • woda ciepła 3/4 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • oliwa 2 łyżki
  • sól szczypta

 

  • fasz:
  • kapusta 1/3 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • grzyby suszone 1 garść
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą
Przygotowujemy farsz: grzyby namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy, odcedzamy. Kapustę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Kapustę drobno kroimy i podsmażamy razem z posiekaną cebulką i pokrojonymi drobno grzybkami.Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki. Na każdy z nich nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie. Genialnie smakują delikatnie przysmażone na maśle.