Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami :
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć . Grzyby namoczyć , ugotować i drobno pokroić . Kapustę przepłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą ( z dodatkiem wody z gotowania grzybów ) i gotować 1 godzinę . Odcedzić . Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oliwy. Do kapusty dodać grzyby, cebulę , resztę oliwy . Doprawić pieprzem . Dusić 30 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego szklanką krążki . Nadziewać je farszem , zlepiać i gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem lub skwarkami .( Bardzo smaczne są pierogi odsmażane na rumiano ).
Można też surowe pierogi smażyć na rumiano na oliwie , zamiast gotować
Można też surowe pierogi smażyć na rumiano na oliwie , zamiast gotować
msewka
iwi69