s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepiej smakują na Wigilię

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Farsz
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • oliwa

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz
1.Kapustę płuczemy, kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości;
2.Grzyby płuczemy i gotujemy aż będą miękkie;
3.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor,
4.Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy do niej pokrojone w koskę grzyby, podsmażoną cebulę i dusimy około ½ godziny

Ciasto
1.Na stolnicę sypiemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto dodając po trochu ciepłej wody
2.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką lub przyrządem do robienia pierogów kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
3.Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia