beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne pierożki.........

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • mąka 2 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • ciepła woda ok 3/4 szklanki
  • olej 2 łyżki
  • kiszona kapusta 30-40 dag
  • suszone grzyby 2 garście
  • jajko 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę jeśli kwaśna płuczemy i kroimy . Grzyby sparzamy, myjemy, gotujemy,studzimy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy grzyby. Lekko podlewamy grzybowym bulionem. Dodajemy kapustę i często mieszając dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Trochę studzimy, dodajemy jajko i mieszamy. Z mąki, łyżki oleju zagniatamy ciasto dodając tyle wody, by było elastyczne. Rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.