Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami 2
Robimy farsz: grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zmielić razem, odsączyć i dodać 1 jajko. Wymieszać. Ciasto: Z maki układamy na stolnicy wianuszek, do środka którego wkładamy 2 łyżki masła. Delikatnie zalewamy masło wrzątkiem i szybko zagniatamy ciasto, dodając w miedzy czasie 2 żółtka. Ciepłe, dobrze zagniecione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na cienki arkusz. Wyciskamy szklanka kółka, nakładamy na każde kółko farsz, składamy na pół i łączymy brzegi (ja używam formy do pierogów ;). Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Masło rozpuszczamy i do wyboru albo 1. rumienimy w nim bułkę tartą, albo 2. obieramy i drobno kroimy cebulę i smażymy w maśle do zeszklenia. Polewamy pierogi. Smacznego. mam nadzieję, że niczego nie pominęłam :)