haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Pierogi z kapustą i grzybami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi są pyszne, a falbanki ciasta delikatne :) Można je jeść nie tylko w Wigilię do barszczu, ale przez cały rok!

Pierogi z kapustą i grzybami 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami 2

 

  • około 60 pierogów
  • 60 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szkl. wrzątku
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 paczki suszonych grzybów (im więcej tym lepiej)
  • masło i bułka tarta (ok.1 łyzki)
  • lub cebula

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami 2
Robimy farsz: grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zmielić razem, odsączyć i dodać 1 jajko. Wymieszać. Ciasto: Z maki układamy na stolnicy wianuszek, do środka którego wkładamy 2 łyżki masła. Delikatnie zalewamy masło wrzątkiem i szybko zagniatamy ciasto, dodając w miedzy czasie 2 żółtka. Ciepłe, dobrze zagniecione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na cienki arkusz. Wyciskamy szklanka kółka, nakładamy na każde kółko farsz, składamy na pół i łączymy brzegi (ja używam formy do pierogów ;). Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Masło rozpuszczamy i do wyboru albo 1. rumienimy w nim bułkę tartą, albo 2. obieramy i drobno kroimy cebulę i smażymy w maśle do zeszklenia. Polewamy pierogi. Smacznego. mam nadzieję, że niczego nie pominęłam :)
Pierogi z kapustą i grzybami 2
Pierogi można zagnieść ręką lub skorzystać z foremki
Pierogi z kapustą i grzybami 2
Ciasto nalezy ugniatać szybko i walkować jeszcze ciepłe!