aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Książka Kucharska: Dania wigilijne

Pierogi z kapustą i grzybami wg aginaa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pierogi z kapustą i grzybami.....

Pierogi z kapustą i grzybami wg aginaa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami wg aginaa

 

  • ciasto:
  • 1 kg mąki,
  • 500 ml gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

 

  • farsz:

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami wg aginaa
Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody.Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody.
Pierogi z kapustą i grzybami wg aginaa
na srodka maki wbijamy jajko
Pierogi z kapustą i grzybami wg aginaa
dolewamy wody i siekamy ciasto nozem
Pierogi z kapustą i grzybami wg aginaa
wykrawamy kolka z ciasta
Pierogi z kapustą i grzybami wg aginaa
podsmazamy cebulke jako zasmazke