alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek podsmażonych koniecznie na masełku. Polecam :)

Pierogi z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Z podanych składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Farsz: Kapustę przelać wrzątkiem, zalać wodą i gotować ok 20 min. Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Ostudzoną kapustę i pieczarki zmielić w maszynce do mielenia. Cebule obrać, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać do pieczarek i kapusty. Następnie dodać bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. Gotować w osolonej wodzie 2 min od wypłynięcia. Osączać na durszlaku. Smacznego :)
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać wrzątek.
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Zagnieść szybko gładkie i elastyczne ciasto
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krązki szklanką
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Cebulkę podsmażyć na masełku, podgotowaną kapustę i podsmażone pieczarki zmielić, dodać bułkę tartą i przyprawy