dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne pierogi nie tylko na kolacje wigilijną.

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Do mąki dodajemy szczyptę soli, jajko. Następnie dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1/2 godziny. Kapustę płuczemy dwa razy, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy w drobne kawałki. Do kapusty dodajemy grzyby, obraną i drobno poszatkowaną cebulę, dodajemy 2 liście laurowe oraz sól i pieprz. Dolewamy niewielką ilość oleju i dusimy do miękkości. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Na środku układamy porcje farszu. Składamy na pół i dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy ok 3 - 4 minuty na wolnym ogniu. Smacznego!
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na pierogi.
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Kapustę kiszoną z grzybami dusimy do miękkości.
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Na wyciętym krążku z ciasta układamy farsz.
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Dokładnie zlepiamy pierogi, a następnie je gotujemy.