Sposób przygotowania:
pierogi z kapusta wg Danuty
Z mąki i jajka (po dodawaniu po trochu wody) gnieciemy ciasto. Ciasto gdy wyrobimy należy rozwałkować i wycinamy z niego krążki. Na każdy krążek nakładamy nadzienie i bardzo mocno staramy się zlepić brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut i podajemy je polane stopionym masłem.
Kapustę szatkujemy i solimy. Wymoczone grzyby musimy ugotować. Na maśle smażymy cebulę, pokrojoną drobno w kostkę. Podlewamy wywarem z grzybów i dusimy do miękkości. Gotujemy na twardo jajko. Siekamy je razem z grzybami. Dodajemy do gotowej kapusty. Nadzienie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę szatkujemy i solimy. Wymoczone grzyby musimy ugotować. Na maśle smażymy cebulę, pokrojoną drobno w kostkę. Podlewamy wywarem z grzybów i dusimy do miękkości. Gotujemy na twardo jajko. Siekamy je razem z grzybami. Dodajemy do gotowej kapusty. Nadzienie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.