Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną 6
Na początku napiszę, rzecz w sumie oczywistą - farsz jest lepszy, jeśli przyrządzimy go kilka godzin wcześniej. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą o odstawiamy. Po około 1h gotujemy je w tej samej wodzie. Kasze gotujemy wg wskazań z opakowanie, ale w niesolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek również kroimy.- podsmażamy na patelni i dodajemy do kasz. Na patelni po boczku rumienimy cebulę - również mieszamy z kaszami. Ugotowane grzyby drobno siekamy i dodajemy do farszu, który doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Łączymy z roztrzepanym jajem i odstawiamy do lodówki. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane na przykład rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni :-)