Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem
Zaczynamy od farszu. 1. Gotujemy torebkę kaszy, odstawiamy by wystygła 2. Boczek i cebulkę kroimy i podsmażamy 3. Twaróg wrzucamy do miseczki do kaszy, dodajemy boczek i cebulkę, zioła, wyciskamy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto: Mąkę mieszamy z resztą składników, wodę dodajemy partiami i wyrabiamy energicznie ciasto. Ma być elastyczne. Odkładamy je na chwilę pod ściereczkę. Oddzielamy kawałki ciasta, wałkujemy dość cieńko, wycinamy kółka szklanką. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy i znów odkładamy pierożki na chwilkę na ściereczkę by lekko podeschły. Gotujemy 1 l wody z łyżeczką soli i oleju, wrzucamy partiami pierogi na wrzątek, mieszamy, wyławiamy jak wypłyną na wierzch. Przed podaniem odsmażamy najlepiej na maśle klarowanym lub oleju.