ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja wariacja na temat pierogów, taki swojski smak. Pierożki z posmakiem boczku, zapachem ziół i czosnku- pycha. Idealne po podsmażeniu

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem

 

  • Farsz
  • torebka kaszy gryczanej
  • 15 dag twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 10 dag boczku parzonego lub tłustej szynki
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody (czasem trzeba troszkę więcej)
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • woda do gotowania,sól i olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem
Zaczynamy od farszu. 1. Gotujemy torebkę kaszy, odstawiamy by wystygła 2. Boczek i cebulkę kroimy i podsmażamy 3. Twaróg wrzucamy do miseczki do kaszy, dodajemy boczek i cebulkę, zioła, wyciskamy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto: Mąkę mieszamy z resztą składników, wodę dodajemy partiami i wyrabiamy energicznie ciasto. Ma być elastyczne. Odkładamy je na chwilę pod ściereczkę. Oddzielamy kawałki ciasta, wałkujemy dość cieńko, wycinamy kółka szklanką. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy i znów odkładamy pierożki na chwilkę na ściereczkę by lekko podeschły. Gotujemy 1 l wody z łyżeczką soli i oleju, wrzucamy partiami pierogi na wrzątek, mieszamy, wyławiamy jak wypłyną na wierzch. Przed podaniem odsmażamy najlepiej na maśle klarowanym lub oleju.
Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem
Farsz przygotowujemy z kaszy gryczanej, boczku podsmażonego z cebulką, twarogu , ziół i czosnku, dośc wyraźnie doprawiamy
Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem
Wyrabiamy ciasto na pierogi, ja dodaję ciepłą wodę i olej
Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem
Wałkujemy na blacie podsyanym mąką, wycinamy kółka szklanką
Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem
Kładziemy łyżeczkę farszu na każdy krążek, zlepiamy, gotujemy we wrzątku z olejem i solą