Sposób przygotowania:
Pierogi z k.gryczaną, serem i skwarkam
1,Mąkę przesiewamy,dodajemy szczyptę soli.Robimy dołeczek,wbijamy jajko i dolewając ciepłej wody zagniatamy ciasto. 2,Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.Po ostudzeniu mieszamy z pokruszonym serem.Podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy do farszu.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Dorzucamy posiekaną drobno miętę.Wszystko dokładnie mieszamy. 3,Ciasto rozwałkowujem cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka,na które nakładamy gotowy farsz.Zlepiamy pierogi.Gotujemy w osolonej wodzie,aż wypłyną na wierzch. 4.Słoninę lub boczek pokroić w średniej wielkości kosteczkę i smażyć na skwarki.Polać nimi gorące pierogi.