anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepyszne pierogi pękate od mięsnego farszu, otulone cieniutkim ciastem. Niewielka ilość kaszy jęczmiennej wzbogaca farsz, nadaje mu lekkości i sprawia, że nie jest suchy.

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

 

 

  • FARSZ:
  • pieczone mięso z kurczaka – 400 g
  • gotowane mięso z kurczaka – 400 g
  • kasza jęczmienna – 1 szk.
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • gotowane ziemniaki – 2 szt.
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • majeranek – do smaku
  • czubryca zielona – do smaku
  • olej – 2 łyżki

 

  • DO PODANIA:
  • cebula – 1 szt.
  • masło – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
FARSZ: kaszę jęczmienną starannie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie na sypko. Odstawić do przestygnięcia. Mięso i gotowane ziemniaki zmielić w maszynce na średnich oczkach. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Przełożyć do miski z mięsem, dodać kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i bardzo starannie wymieszać. CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i stopniowo dolewając gorącą wodę wymieszać. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką lub dolać odrobinę wody. Dokładnie wyrobione ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności. Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiać ciasto, a następnie podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta kolejno wałkować na cienki placek. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz łyżeczką i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi układać na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakryć drugą ściereczką, aby nie obsychały. Pierogi gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową. Podawać gorące z uduszoną cebulą na maśle. 
Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
Niewielka ilość kaszy jęczmiennej wzbogaca farsz, nadaje mu lekkości i sprawia, że nie jest suchy.
Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
Dokładnie wyrobione ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz łyżeczką i dokładnie zlepiać brzegi.
Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
Pierogi układać na lnianej ściereczce zachowując odstępy.