Sposób przygotowania:
Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą
Gotujemy płucka i resztę podrobów razem z krostką rosołową. Gdy miesko ostygnie milimy na drobnych oczkach. Grzyby suszony obgotowujemy. Cebulke kroimy w kostke smażymy na tłuszczu(smalec lub boczek). Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojone ugotowane grzyby, następnie kiszona kapustę pokrojoną. Całość smażymy. Następnie łączymy zmielone podroby wraz z reszta farszu. Doprawiamy sola i pieprzem. Tak oto mamy przygotowany farsz, pozostało tylko zrobienie ciasta.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdyby okazało się za twarde dodajemy odrobinę wody gazowanej. Z podanej ilości farszu powinno wyjść ok 250 pierogów. Jednak z ciasta wyjdzie tylko ok 150 pierogów. Więc z pozostałej ilości farszu zrobiłam krokiety. Gdy nie chcemy całości użyć od razu pozostały farsz można zamrozić i użyć następnym razem. Smaczengo!
Bo