Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pierogi z ryżem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ryż ugotować na sypko. Kiełbasę drobno pokroić.

Pierogi z ryżem i kiełbasą

Składniki:

Pierogi z ryżem i kiełbasą

 

  • 4 porcje:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • nadzienie:
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 20 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyzka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pierogi z ryżem i kiełbasą
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać do ryżu, posolić i popieprzyć, zmieszać z kiełbasą, dodać koncentrat i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść nadzienie i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. Ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane masłem.