Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i kapustą
Zacząć od namoczenia soczewicy na 15 minut. Potem ją zalać czystą wodą ( nie solić ) i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut).Odcedzić. W tym czasie kapustę przepłukać by nie była za kwaśna. Zalać wodą i gotować 20 minut. Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka , dolać olej i dalej dusić ok.15 minut. Wymieszać kapustę z soczewicą , olejem i dusić 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę ze szczyptą soli zaparzyć wrzącą wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Wałkować na posypanym mąka blacie i wycinać dużym kubkiem krążki. Zwilżać brzegi krążka wodą. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać pierogi. Układać na omączonej tacce. Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną. Na małej patelni zrumienić masło i polewać nim pierogi. * Można ugotować wcześniej , ostudzić i w Wigilię podsmażyć na maśle z łyżka oleju na rumiano . Nawet takie są lepsze. ** Z tej ilości składników wyszło mi 30 dużych ( grube ciasto) pierogów.