Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Smażone wigilijne pierogi z kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

U mnie w Rodzinie zawsze podawało się barszcz czerwony z uszkami . A w męża starszej córki smażone pierogi popijało się barszczem .

Smażone wigilijne pierogi z kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone wigilijne pierogi z kapustą

 

 

Sposób przygotowania:

Smażone wigilijne pierogi z kapustą
Odmierzamy mniej więcej 50 łyżeczek gotowej , uduszonej i doprawionej kapusty z grzybami na gęste sitko i zostawiamy by odciekła ( farsz nie może być mokry bo pierogi będą się źle kleić ). Mąkę wsypujemy do miski . Dodajemy szczyptę soli , 2 łyżki oleju . Zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy łyżką , a potem wyrabiamy dokładnie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto . Wycinamy szklanką krążki . Na każdy nakładamy porcję ( łyżeczkę) kapusty z grzybami i sklejamy pierożki. Układamy na wysypanej mąką tacce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i na gorący wkładamy partiami pierożki. Smażymy na rumiano z obu stron pilnując by się nie przypaliły . Podajemy na gorąco lub zimno do czerwonego barszczu czystego lub czystej grzybowej.
Smażone wigilijne pierogi z kapustą
Zagnieść elastyczne miękkie parzone ciasto
Smażone wigilijne pierogi z kapustą
Rozwałkowywać ciasto i wykrawać szklanką krążki- nałozyc farsz
Smażone wigilijne pierogi z kapustą
Sklejać pierożki i układać na wysypanym mąką blacie
Smażone wigilijne pierogi z kapustą
Smażyć na rumiano na głębokim tłuszczu ( olej)