Sposób przygotowania:
Smażone wigilijne pierogi z kapustą
Odmierzamy mniej więcej 50 łyżeczek gotowej , uduszonej i doprawionej kapusty z grzybami na gęste sitko i zostawiamy by odciekła ( farsz nie może być mokry bo pierogi będą się źle kleić ). Mąkę wsypujemy do miski . Dodajemy szczyptę soli , 2 łyżki oleju . Zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy łyżką , a potem wyrabiamy dokładnie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto . Wycinamy szklanką krążki . Na każdy nakładamy porcję ( łyżeczkę) kapusty z grzybami i sklejamy pierożki. Układamy na wysypanej mąką tacce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i na gorący wkładamy partiami pierożki. Smażymy na rumiano z obu stron pilnując by się nie przypaliły . Podajemy na gorąco lub zimno do czerwonego barszczu czystego lub czystej grzybowej.
zewa