Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem wg przejs
Makę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, masło, a także sól. Pośrodku kopczyka mąki robimy dołek i wlewamy do niego gorącą wodę. Zagniatamy starannie, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek. Wkładamy wyrobioe ciasto do miski i przykrywamy ściereczką lub wkładamy je do foliowej torebki, by nie schło. Szpiak podsmażamy na maśle. Odparowujemy z niego jak najwięcej wody. Ewentualnie możemy go nieco odcedzić na durszlaku. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, a także pokruszoną fetę. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, dość cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy farsz i zlepiamy, formując pierogi. W sporym garnku gotujemy wodę, możemy ją nieco osolić. Wrzucamy pierogi na wrzątek, a kiedy wypłyną, można je niemal od razu wyjmować. Smacznego!