przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pierogi ze szpinakiem wg przejs

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zwykle robię ciasto na pierogi bez jajka, tym razem jednak poszalałam :D

Pierogi ze szpinakiem wg przejs Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem wg przejs

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem wg przejs
Makę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, masło, a także sól. Pośrodku kopczyka mąki robimy dołek i wlewamy do niego gorącą wodę. Zagniatamy starannie, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek. Wkładamy wyrobioe ciasto do miski i przykrywamy ściereczką lub wkładamy je do foliowej torebki, by nie schło. Szpiak podsmażamy na maśle. Odparowujemy z niego jak najwięcej wody. Ewentualnie możemy go nieco odcedzić na durszlaku. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, a także pokruszoną fetę. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, dość cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy farsz i zlepiamy, formując pierogi. W sporym garnku gotujemy wodę, możemy ją nieco osolić. Wrzucamy pierogi na wrzątek, a kiedy wypłyną, można je niemal od razu wyjmować. Smacznego!
Pierogi ze szpinakiem wg przejs
Ja użyłam mrożonego szpinaku jednak ze świeżym na pewno byłyby smaczniejsze
Pierogi ze szpinakiem wg przejs
Warto szpinak starannie doprawić bo wlasnie wtedy smakuje wybornie
Pierogi ze szpinakiem wg przejs
Ja pierogi lepię ręcznie, i chyba nawet to lubię :)
Pierogi ze szpinakiem wg przejs
Oczywiście najsmaczniejsze pierogi są na ciepło!