Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierożki z ciasta ziemniaczanego z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie pierożki można ugotować w osolonej wodzie lub posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w piekarniku.

Pierożki z ciasta ziemniaczanego z serem

Składniki:

Pierożki z ciasta ziemniaczanego z serem

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z ciasta ziemniaczanego z serem
Ser dokładnie rozetrzeć, dodać podsmażoną na maśle cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać obie mąki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu, złożyć i dokładnie skleić. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.