Sposób przygotowania:
Pierożki z dziczyzną i grzybami
Sposób przygotowania farszu:
Jeśli borowiki są suszone, to należy je wcześniej namoczyć. Dziczyznę pokroić na kawałki, podsmażyć w maśle i oleju razem z ćwiartkami cebuli, tymiankiem, majerankiem oraz jałowcem, doprawić pieprzem i solą. Dorzucić namoczone grzyby, wlać wodę i dusić, aż do jej wyparowania i miękkości składników. Po schłodzeniu zmielić dodać jajko i musztardę, w razie potrzeby doprawić i ewentualnie dodać bułkę tartą.
Sposób przygotowania ciasta:
Na stolnicę wysypać mąkę i drobno posiekać w niej masło. Roztrzepać pół jajka i 1 żółtko oraz wodę z solą. Zagniatać ciasto, póki nie stanie się elastyczne, po czym odłożyć w miseczce, żeby odpoczęło. Rozwałkować je potem na stolnicy bardzo cienko, szklanką wykrawać koła i lepić pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi można podawać z pokrojonymi na grube plastry, smażonymi na klarowanym maśle z czosnkiem borowikami.
Jeśli borowiki są suszone, to należy je wcześniej namoczyć. Dziczyznę pokroić na kawałki, podsmażyć w maśle i oleju razem z ćwiartkami cebuli, tymiankiem, majerankiem oraz jałowcem, doprawić pieprzem i solą. Dorzucić namoczone grzyby, wlać wodę i dusić, aż do jej wyparowania i miękkości składników. Po schłodzeniu zmielić dodać jajko i musztardę, w razie potrzeby doprawić i ewentualnie dodać bułkę tartą.
Sposób przygotowania ciasta:
Na stolnicę wysypać mąkę i drobno posiekać w niej masło. Roztrzepać pół jajka i 1 żółtko oraz wodę z solą. Zagniatać ciasto, póki nie stanie się elastyczne, po czym odłożyć w miseczce, żeby odpoczęło. Rozwałkować je potem na stolnicy bardzo cienko, szklanką wykrawać koła i lepić pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi można podawać z pokrojonymi na grube plastry, smażonymi na klarowanym maśle z czosnkiem borowikami.
luna19