SUPERPRZEPIS

Pierożki z dziczyzną i grzybami

  • 1
  • gosia.r
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pierożki z dziczyzną i grzybami

Przepis na pierogi szefa kuchni Rafała Targosza

Składniki:

Pierożki z dziczyzną i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 1/4 l zimnej wody
  • 50 g zimnego masła
  • jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z dziczyzną i grzybami
Sposób przygotowania farszu:

Jeśli borowiki są suszone, to należy je wcześniej namoczyć. Dziczyznę pokroić na kawałki, podsmażyć w maśle i oleju razem z ćwiartkami cebuli, tymiankiem, majerankiem oraz jałowcem, doprawić pieprzem i solą. Dorzucić namoczone grzyby, wlać wodę i dusić, aż do jej wyparowania i miękkości składników. Po schłodzeniu zmielić dodać jajko i musztardę, w razie potrzeby doprawić i ewentualnie dodać bułkę tartą.



Sposób przygotowania ciasta:

Na stolnicę wysypać mąkę i drobno posiekać w niej masło. Roztrzepać pół jajka i 1 żółtko oraz wodę z solą. Zagniatać ciasto, póki nie stanie się elastyczne, po czym odłożyć w miseczce, żeby odpoczęło. Rozwałkować je potem na stolnicy bardzo cienko, szklanką wykrawać koła i lepić pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.



Pierogi można podawać z pokrojonymi na grube plastry, smażonymi na klarowanym maśle z czosnkiem borowikami.