arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Pierożki z kapustą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Najlepsze i najsmaczniejsze danie na świecie polecam do zrobienia!!!!!

Pierożki z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierożki z kapustą i grzybami

 

  • 75 dag białej kapusty
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • Ciasto:
  • 15 dag masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • białko do smarowania

Sposób przygotowania:

Pierożki z kapustą i grzybami
Grzyby dokładnie umyć, namoczyć i ugotować do miękkości. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem wywaru z grzybów w odkrytym naczyniu do miękkości, odcedzić, odcisnąć i wraz odcedzonymi grzybami zemleć. Cebulę obrać i drobno posiatkować, zeszklić na tłuszczu, dodać do kapusty. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 240 stopni C. Ciasto francuskie cienko rozwałkować, wycinać prostokąty 10 x 12 cm, smarować roztrzepanym białkiem, nakładać nadzienie, składać na pół i zaciskać brzegi widelcem. Posmarować białkiem. Pierożki kłaść na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min na złoty kolor.
Czas wykonania: bez czasu przygotowania ciasta 1 godz. 10 min.