Sposób przygotowania:
Pierożki z kapustą i grzybami
Grzyby dokładnie umyć, namoczyć i ugotować do miękkości. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem wywaru z grzybów w odkrytym naczyniu do miękkości, odcedzić, odcisnąć i wraz odcedzonymi grzybami zemleć. Cebulę obrać i drobno posiatkować, zeszklić na tłuszczu, dodać do kapusty. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 240 stopni C. Ciasto francuskie cienko rozwałkować, wycinać prostokąty 10 x 12 cm, smarować roztrzepanym białkiem, nakładać nadzienie, składać na pół i zaciskać brzegi widelcem. Posmarować białkiem. Pierożki kłaść na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min na złoty kolor.
Czas wykonania: bez czasu przygotowania ciasta 1 godz. 10 min.
Czas wykonania: bez czasu przygotowania ciasta 1 godz. 10 min.
Evi