Sposób przygotowania:
Pierożki z kapustką i grzybkami
Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy wyciśniętą z nadmiaru soku kapustę i gotujemy. Odcedzamy, przestudzoną kapustę wyciskamy z wody i smażymy partiami na patelni od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Po 5 minutach płuczemy, odlewamy wodę, wlewamy świeżej i gotujemy dalej. Gdy grzyby będą ugotowane odlewamy i odciskamy nadmiar wody. Po przestudzeniu grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy połowę oleju, wodę i wyrabiamy ciasto. Wlewamy resztę oleju i dalej wyrabiamy. Rozwałkowujemy placki grubości 1,5 mm. Przy pomocy szklanki wycinamy krążki z ciasta. Na każdym krążku ciasta łyżeczką nakładamy farsz. Następnie sklejamy ciasto formując pierogi. Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy. Z podanej ilości składników wyszło mi 98 sztuk.