kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 726]

Pierś pieczona z szpinakiem, ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną, faszerowaną pierś z kurczaka z szpinakiem, ryżem i pieczarkami. Polecam na obiad.

Pierś pieczona z szpinakiem, ryżem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś pieczona z szpinakiem, ryżem i pieczarkami

Na farsz :

Pozostałe składniki :

  • 1 pierś z kurczaka ( 300 g )
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Na sos :

  • 100 ml wody
  • wytopiony płyn z pieczenia mięsa
  • 1 łyżka śmietanki 30 %
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Pierś pieczona z szpinakiem, ryżem i pieczarkami
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szpinak myjemy i odsączamy z wody.

W międzyczasie obieramy i kroimy w kosteczkę cebulę i czosnek oraz pieczarki, które skrapiamy sokiem z cytryny. Odsączony z wody szpinak kroimy na drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa, smażymy kilka minut i dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy według uznania.

Pierś nacinamy i rozklepujemy, wkładamy farsz i zwijamy, spinamy. Obsypujemy przyprawami i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.

Sos : wszystkie składniki na sos wlewamy na patelnię na której była obsmażana pierś i zagotowujemy.
Pierś pieczona z szpinakiem, ryżem i pieczarkami
Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Pierś pieczona z szpinakiem, ryżem i pieczarkami
Do przesmażoną jest warzyw dodajemy ryż i mieszamy
Pierś pieczona z szpinakiem, ryżem i pieczarkami
Pierś z kurczaka rozklepujemy na cienki płat.
Pierś pieczona z szpinakiem, ryżem i pieczarkami
Nakładamy farsz i zwijamy, spinamy np.wykałaczkami.