Sposób przygotowania:
pierś z brokułowym kremem i mozzarellą
Przepis jest na dwa zawijasy. Pierś z kurczaka myjemy,oczyszczamy z błon i chrząstek.Rozbijamy na duży płat,najlepiej przez folię.Posypujemy solą i pieprzem. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie.Czosnek obieramy. Ugotowane brokuły miksujemy z czosnkiem, śmietaną i łyżeczką(płaską) Kucharka na gładką masę.Doprawiamy do smaku.Mozzarelle odsączamy z zalewy,kroimy w plasterki. Filet smarujemy dość grubo brokułowym farszem i układamy 2 plasterki mozzarelli,posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Zwijamy w roladkę, obtaczamy w mące,rozkłóconym jajku z dodatkiem papryki ostrej i w bułce tartej.Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. W razie problemów ze zwinięciem,możemy pomóc sobie wykałaczkami lub nicią. Ja niekiedy zawijam roladki w folię i wrzucam na wrzątek, gdy mięso się zetnie,rozwijam folię i dopiero panieruję. Zamiast obtaczać w mące i jajku,możemy zrobić gęste,ostre ciasto naleśnikowe a bułke tartą zastąpić płatkami kukurydzianymi lub sezamem.
dża
edytaha
olchunia90