Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierś z indyka pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierś z indyka przygotowana w taki sposób jest delikatna i smaczna

Pierś z indyka pod beszamelem

Składniki:

Pierś z indyka pod beszamelem

 

  • 1 kg piersi z indyka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 szklanki śmietanki słodkiej,
  • 0,5 szklanki sera żółtego utartego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa vegeta

 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka pod beszamelem
Pierś z indyka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą vegeta, skropić oliwą. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w wąskiej brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz w temp.190 st. Mąkę, wymieszać z roztopionym masłem, wlać mleko, mieszając zagotować, zdjąć z ognia, studzić. Żółtka wymieszać ze śmietanką i z połową utartego sera, połączyć z sosem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą vegeta. Upieczone mięso wyciągnąć z folii, pokroić w plastry, ułożyć w rondelku lub w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i posypać pozostałym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i zapiec.