jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pierś z indyka z farszem orzechowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To mięso wspaniale smakuje i prezentuje się jako dodatek do chleba.

Pierś z indyka z farszem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka z farszem orzechowym

 

  • 1 pierś z indyka (około 1,2 kg)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • sos sojowy, sól i pieprz do smaku
  • 1 duże jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 szklanki czerwoneg wina
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • garść rodzynków

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka z farszem orzechowym
Czyścimy mięso, ścinamy część formując zwarty kawałek. Nacinamy mięso tak, by powstały kieszonki. Ścinki mielimy razem z czosnkiem i połową orzechów włoskich. Do zmielonego mięsa dodajemy jajo, sos sojowy i pieprz do smaku. Dodajemy pozostałe orzechy lekko pokruszone. Mieszamy farsz i ładujemy go w kieszonki. Sznurujemy nicią bawełnianą jak szynkę. Skrapiamy mięso sosem sojowym, oprószamy Na rozgrzanym maśle przesmażamy mięso do chwili, aż lekko się zarumieni. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę - smażymy ją do chwili, aż się zeszkli. Podlewamy mięso winem, dodajemy pokrojoną czerwoną kapustę. Oprószamy ją solą oraz pieprzem ziołowym. Dodajemy rodzynki. Dusimy mięso na bardzo małym ogniu do miękkości. Po ostudzeniu zdejmujemy nici. Kroimy mięso w plastry. Podajemy je z pieczywem lub jako składnik dania głównego.
Pierś z indyka z farszem orzechowym
Nacinamy mięso tak
Pierś z indyka z farszem orzechowym
Nacinamy mięso tak
Pierś z indyka z farszem orzechowym
Do zmielonego mięsa dodajemy jajo
Pierś z indyka z farszem orzechowym
Do zmielonego mięsa dodajemy jajo

Tagi:

sosy indyk