Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Propozycja obiadu dla zabieganych. Zrobimy dosłownie w kilkanaście minut.;)

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6-7 większych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany (22%)
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego ( u mnie po prostu rosół)
  • 4 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki masła (1 do mięsa druga do sosu)

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Pierś oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń - błon. Płuczemy w zimnej wodzie - oczyszczamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy na deskę i przecinamy wzdłuż na połowę. Przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła kładziemy obie części piersi i smażymy z obu stron kilka minut. Pieczarki szczoteczką oczyszczamy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupin, kroimy także w kostkę. Wsypujemy do rondelka pieczarki - pozbywamy się nadmiaru wody które mają w sobie, następnie dodajemy masło, cebulę i podsmażamy do momentu aż zeszkli się cebula, Przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę śmietany - zwiększamy płomień i redukujemy sos. Gdy sos się zredukuje piersi powinny być już gotowe, podajemy np z makaronem;)