Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w warzywach i pieczarkach
Pierś z kurczaka kroimy w niezbyt grube paski. Dodajemy do nich przyprawę do gyrosa, sól i pieprz czarny mielony do smaku. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 2- 3 godziny. W tym czasie mięso ładnie przejdzie przyprawami. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim kurczaka. W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami i pokrojoną w kostkę marchewką, podsmażonego kurczaka przekładamy do garnka wraz z obraną. Cebulkę i pora kroimy w paseczki. Podduszamy je na oleju delikatnie soląc i dodajemy do kurczaka. Pieczarki oczyszczamy- jeśli są małe i ładne, nie musimy obierać ich kapeluszy. Kroimy je w plasterki i podduszamy na patelni, następnie dodajemy do kurczaka. Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę. Gotujemy całość przez kilka minut, dodajemy następnie osączony z zalewy groszek, zaprawiamy śmietaną, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. A na koniec posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany sos podajemy z ryżem lub makaronem.