Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Piersi indycze w galarecie poziomkowej

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na osolony wrzątek włożyć umyte mięso i gotowac na małym ogniu 1,5-2 godz. Pod koniec

Piersi indycze w galarecie poziomkowej

Składniki:

Piersi indycze w galarecie poziomkowej

 

  • ok 75 dag piersi indyka
  • sól
  • 6-8 goździków
  • rodzynki
  • 3 dag żelatyny
  • 1/2 szkl soku z poziomek
  • 1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Piersi indycze w galarecie poziomkowej
Na osolony wrzątek włożyć umyte mięso i gotowac na małym ogniu 1,5-2 godz. Pod koniec gotowania dodać goździki. Gdy mięso zmięknie wyjąć je, pokrajać w plastry. Ułożyć w szklanej salaterce, przybrać rodzynkami. Wywar przecedzić przez gęste sito, odmierzyć 2 szkl i zagotować. Rozpuścić żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dolać sok i wino i zalać ułożone w salaterce plastry piersi indyczej. Pozostawić do zastygnięcia.

Tagi:

indyk