Sposób przygotowania:
Piersi kaczki z chińskim akcentem
Przygotowac marynate : lyzke oleju sezamowego polaczyc z lyzka sosu sojowego, sola, papryka pieprzem (najlepiej bialym) i lyzeczka cukru. Kaczke dokladnie umyc, oczyscic z tluszczu i blon, dobrze osuszyc. Pokroic w cienkie plastry i natrzec marynata, odstawic do lodowki na ok 2 godziny. Jablko umyc, nie obierac ze skorki, wydrazyc jedynie gniazda nasienne i pokroic jablko w kostke. Lodygi selera umyc, obrac i dosc drobno pokroic. Koncentrat pomidorowy wymieszac z bulionem. Makaron przyrzadzic wg przepisu na opakowaniu i dosolic do smaku ( w moim przypadku zalalam wrzaca wada, przykrylam i odstawilam na 4 min, aby specznial, po czym odcedzilam). Ananasa pokroic w kostke zblizona wielkoscia do czastek jablka i selera. Na patelni rozgrzac lyzke oliwy z oliwek z lyzka oleju sezamowego. Na rozgrzany tluszcz wrzucamy kaczke, podsmazamy dokladnie z obu stron, przez ok 10-15 minut, po czym wyjmujemy odsaczajac kawalki miesa, mozna wlozyc je do tego samego naczynia, w ktorym sie marynowaly, i przykryc mieso wolia do zapiekania, zostawicna ok 20 min. Na tym samym tluszczu, na ktorym smazylo sie mieso, podsmazamy jablko, selera i ananasa. Robimy to przez ok 10 minut, po czym dorzucamy mieso, zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy sola, pieprzem, papryka i ewentualnie przyprawa chinska ''5 smakow''. Dusimy na srednim ogniu przez ok 35 minut, a tuz przez zakonczeniem wrzucamy makaron chinski, mieszamy calosc i podajemy gorace.