Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka w sosie śmietanowym
Płaty myjemy, suszymy. W misce mieszamy przyprawę do kurczaka, sól, biały pieprz (szczypta) i 1-2 łyżki oleju, dodajemy płaty i porządnie nacieramy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Włączamy piekarnik, żeby się nagrzał do ok. 160*C. Jabłka obieramy ze skórki, przecieramy na drobnej tartce, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę z sokiem z cytryny ubijamy delikatnie mikserem dodając miód, gdy się lekko spieni dodajemy utarte jabłka oraz dwie szczypty gałki muszkatołowej i całość przez moment mieszamy na wolnych obrotach. Na grillowej patelni (jak nie mamy, może być zwykła) na odrobinie oleju smażymy porcje płatów - rumieniąc z obu stron. W naczyniu żaroodpornym, lub innym do zapiekania układamy zarumienione płaty, przelewamy pozostały tłuszcz ze smażenia i zalewamy sosem śmietanowym. Całość wsadzamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy z piure ziemniaczanymi. Życzę smacznego :-)