A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Pierwszy tort pierwszokomunijny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mikołaj dostał od przyszywanej cioci słodki prezent

Pierwszy tort pierwszokomunijny

Składniki:

Pierwszy tort pierwszokomunijny

 

  • Ciasto: 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa pierwsza: 2 duże budynie waniliowe
  • mleko do budyniu o 1 szklankę mniej niż zalecano
  • cukier do budyniu o 1 łyżkę mniej niż zalecano
  • 3 duże łyżki masła
  • Masa druga:500 ml. śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
  • Masa do obsmarowania tortu:300 ml. śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 1/5 szklanka wrzątku
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Dodatkowo: ozdoby cukiernicze lub wykonane samodzielnie
  • 2 galaretki malinowe
  • Do nasączenia: sok malinowy rozcieńczony z wodą ok.1 szklanki
  • 0,5 kieliszka wódki

 

Sposób przygotowania:

Pierwszy tort pierwszokomunijny
Jajka ukręcamy ze zmieszanymi cukrami, gdy masa jajeczna zbieleje dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Pieczemy w temp.200*c,przez 40-50 minut w zależności od mocy piekarnika. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 płaty i nasączamy. Budyń gotujemy wg instrukcji pamiętając o zmniejszonych proporcjach. Do letniego budyniu wmiksowujemy zimne masło, masą przekładamy pierwszą warstwę tortu. Wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, galaretki rozrabiamy wg instrukcji i wylewamy zimną do wymytej, i wyłażonej folią aluminiową tortownicy(będą nam potrzebne później).Ubijamy na najwyższych obrotach śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. Połowę śmietanowej masy rozsmarowujemy na środkowym płacie tortu, na niej wykładamy dobrze zastygłą galaretkę i pokrywamy ją resztą śmietanki, przykrywamy ostatnim płatem ciasta. Tort wstawiamy do lodówki. Podobnie przygotowujemy masę śmietanową jedynie w troszkę innych proporcjach, masa ma troszkę inną konsystencję. Kilka łyżek odkładamy i łączymy z kakao, białą masą obsmarowujemy tort i robimy małe rozetki, ciemną masą wypisujemy okazjonalny napis, zdobimy wg uznania. Schładzamy w lodówce ok. 2 godzin.Smacznego.