Sposób przygotowania:
Pierwszy tort pierwszokomunijny
Jajka ukręcamy ze zmieszanymi cukrami, gdy masa jajeczna zbieleje dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Pieczemy w temp.200*c,przez 40-50 minut w zależności od mocy piekarnika. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 płaty i nasączamy. Budyń gotujemy wg instrukcji pamiętając o zmniejszonych proporcjach. Do letniego budyniu wmiksowujemy zimne masło, masą przekładamy pierwszą warstwę tortu. Wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, galaretki rozrabiamy wg instrukcji i wylewamy zimną do wymytej, i wyłażonej folią aluminiową tortownicy(będą nam potrzebne później).Ubijamy na najwyższych obrotach śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. Połowę śmietanowej masy rozsmarowujemy na środkowym płacie tortu, na niej wykładamy dobrze zastygłą galaretkę i pokrywamy ją resztą śmietanki, przykrywamy ostatnim płatem ciasta. Tort wstawiamy do lodówki. Podobnie przygotowujemy masę śmietanową jedynie w troszkę innych proporcjach, masa ma troszkę inną konsystencję. Kilka łyżek odkładamy i łączymy z kakao, białą masą obsmarowujemy tort i robimy małe rozetki, ciemną masą wypisujemy okazjonalny napis, zdobimy wg uznania. Schładzamy w lodówce ok. 2 godzin.Smacznego.
eli_555