Sposób przygotowania:
Pikantne krewetki z papryką
Przygotowujemy następującą mieszankę: łyżeczkę oleju, sok z połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę drobno posiekanego chili i po szczypcie soli i pieprzu. Następnie marynujemy w niej krewetki ok 15-20 minut. W tym czasie siekamy pieczarki w plasterki, cebulę w cienkie pióra, papryki w paski a ananasa - w słupki. Kiedy upłynie czas marynowania krewetek wykładamy je razem z marynatą na patelnię i obsmażamy z obu stron. Kiedy sok z cytryny zacznie odparowywać, podlewamy je łyżką lub dwoma octu i odrobiną sosu sojowego. Po obsmażeniu krewetek z obu stron po ok 5-10 min wyjmujemy je z patelni, a na niej podduszamy przez ok 10 min pieczarki. Następnie dorzucamy na patelnię cebulę, podgrzewamy przez 5 minut a na końcu dokładamy na patelnię paprykę i ananas. Po kolejnych ok 5-10 minutach przyprawiamy całość przecierem, śmietaną, pozostałym posiekanym chili, cukrem i majerankiem, w razie potrzeby też i solą lub pieprzem, sosem sojowym, octem, cytryną, czosnkiem - wszystkiego do smaku. SMACZNEGO