Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Pikantne krewetki z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszne krewetki z pikantnymi paprykami i delikatną nutą śmietanki. Przepis na 2 porcje.

Pikantne krewetki z papryką

Składniki:

Pikantne krewetki z papryką

 

  • 200 g dużych krewetek
  • pół cebuli
  • 3-4 pieczarki
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • pół zielonej papryki
  • pół cebuli
  • 1/4 małego ananasa
  • duża łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka śmietany (ja używam 10%)
  • PRZYPRAWY
  • mała papryczka chili lub pepperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • łyżeczka oleju
  • ocet balsamiczny lub winny
  • łyżeczka cukru
  • sos sojowy
  • majeranek lub inne ulubione zioło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantne krewetki z papryką
Przygotowujemy następującą mieszankę: łyżeczkę oleju, sok z połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę drobno posiekanego chili i po szczypcie soli i pieprzu. Następnie marynujemy w niej krewetki ok 15-20 minut. W tym czasie siekamy pieczarki w plasterki, cebulę w cienkie pióra, papryki w paski a ananasa - w słupki. Kiedy upłynie czas marynowania krewetek wykładamy je razem z marynatą na patelnię i obsmażamy z obu stron. Kiedy sok z cytryny zacznie odparowywać, podlewamy je łyżką lub dwoma octu i odrobiną sosu sojowego. Po obsmażeniu krewetek z obu stron po ok 5-10 min wyjmujemy je z patelni, a na niej podduszamy przez ok 10 min pieczarki. Następnie dorzucamy na patelnię cebulę, podgrzewamy przez 5 minut a na końcu dokładamy na patelnię paprykę i ananas. Po kolejnych ok 5-10 minutach przyprawiamy całość przecierem, śmietaną, pozostałym posiekanym chili, cukrem i majerankiem, w razie potrzeby też i solą lub pieprzem, sosem sojowym, octem, cytryną, czosnkiem - wszystkiego do smaku. SMACZNEGO