SUPERPRZEPIS

Pikantne serduszka

  • 5
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pikantne serduszka Więcej zdjęć (5)

Pierogi u mnie są zrobione w klimacie serduszek, ale można je zrobić w klasycznej formie.

Składniki:

Pikantne serduszka

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne serduszka
Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę taką 1 cm na 1 cm (razem ma być 20 dag), cebulę drobno pokroić, a czosnek posiekać bardzo drobniutko. Na patelni podgrzać olej i wrzucić na nią wszystkie pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie dodać chili, troszkę mielonego kolorowego pieprzu i curry, wymieszać i podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego, całość dusić razem kilka minut do wyparowania płynu i do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodać posiekany lubczyk ja miałam mrożony, wymieszać i wystudzić.Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać przecier pomidorowy i wodę, zagnieść ciasto które schłodzić 30 min w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć duże serca, następnie na jednym ułożyć porcję nadzienia, przykryć drugim sercem i delikatnie zlepić brzegi. Zlepione serca ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować mlekiem i posypać solą morską. Piec w temp. 200 st około 25 min. Podawać gorące z dowolna sałatką ja podałam z pomidorami.
Pikantne serduszka
Wszystkie warzywa przesmażyć na oleju i udusić
Pikantne serduszka
Do maki z margaryną dodać przecier pomidorowy
Pikantne serduszka
Na wycietych serduszkach ułożyć porcję nadzienia
Pikantne serduszka
Zlepione serduszka posmarować mlekiem i posypać solą

Tagi:

ciasto