wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pikantny kociołek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Świetne danie dla lubiących nieco pikanterii w kuchni :)

Pikantny kociołek

Składniki:

Pikantny kociołek

 

  • MIĘSO:
  • 400g mięsa mielonego
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy kebab
  • sól, pieprz

 

 

  • SOS:
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 szklanka bulionu (u nie wołowy z kostki)
  • 250 g pieczarek
  • mały słoiczek sosu spaghetti (Łowicz)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyzka sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Pikantny kociołek
Mięso mielone mieszamy dokadnie z jajkiem, przyprawą, solą, pieprzem, bułką tartą.Formujemy małe klopsiki, pieczemy w piekarniku na folii ok 30 minut w temp 160 stopni. (ew na patelni podsmażamy.



SOS: Szalotki kroimy w piórka, czosnek w plastry, podsmażamy na oleju, dodajemy pastę curry i ppaprykę ostrą, smązymy 3 minutki. Pastę zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki gotujemy ok 10 minut. Nastęnie dodajemy sos saghetti, mleko, sos sojowy, zagotowujemy.



Kluseczki: mieszamy jajka z mąką, zagotowujemy wodę z dodatkiem kucharka, łyżeczką formujemy małe kluseczki, jak kluski wypłyną na powierzchcię gotujemy ok 5 minut, odcedzamy.