Sposób przygotowania:
Pikantny placek
Jedną cebulę posiekać i zeszklić na maśle,dołożyć zamrożony groszek i mieszając smażyć ok.2min.Natkę i koperek posiekać,wędlinę pokroić w kosteczkę.Oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć z twarogiem,mlekiem i kaszą manną,dodać starty ser żółty i posiekaną natkę i koperek oraz 2\3groszku z cebulą i wędliny,przyprawić,białka ubić i delikatnie wymieszać z masą.Przełożyć masę do żaroodpornego naczynia,posypać pozostałym groszkiem i wędliną i zapiekać ok.45 min.200"C. Pozostałą cebulę oraz pomidory pokroić w kostkę,poddusić na oleju,wymieszać z bulionem,przyprawić i dusić 5min.Zagęścić sosem pieczeniowym i podawać do placka.
msewka