Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Pingwin w lodówce „ wersja na lato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Już to wyjaśniałam .Nazwa przepisu to taki żart syna .Na półce w lodówce stoją sobie dwa pingwiny –mały i duży .

,,Pingwin w lodówce „ wersja na lato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,,Pingwin w lodówce „ wersja na lato

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1/ 2 średniego ogórka
  • kawałek cukinii ( wielkości 1/2 średniego ogórka)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 2 duże rzodkiewki
  • 1/2 małej kalarepy
  • 1/3 małej pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • kawałek kapusty ( po pokrojeniu drobno i ugnieceniu ok. 1/2 szklanki )
  • 5 dag fasolki szparagowej
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 zielonej części średniego pora
  • 2 łyżki uduszonych na maśle kurek ( lub pieczarek lub innych grzybów - zawsze mam zamrożone)
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • kilka liści maggi ogrodowego ( lubczyku - świeże lub suszone lub mrożone )
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • mielony pieprz
  • sól
  • ulubiona przyprawa do zup do smaku

 

Sposób przygotowania:

,,Pingwin w lodówce „ wersja na lato
Umyć i osuszyć skrzydełka. Obrać ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler , cebulę , kalarepkę - usunąć pestki z papryki, fasolce obciąć końcówki . Pokroić w pół piórka cebulę, por w pól krążki, paprykę w krótkie paski, pomidor w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażać na nim na lekko złoto skrzydełka . Obok wrzucić najpierw cebulę , potem por i paprykę i na końcu pomidora . Chwilę obsmażać . Przełożyć do garnka . Na patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować- wlać do garnka ze skrzydełkami. Utrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach seler, pietruszkę , rzodkiewki , ogórek. Pokroić w kostkę ziemniaki, kalarepkę i cukinię .Fasolkę przekroić na 3-4 części. Marchew kroić w ozdobne kwiatki .Kapustę pokroić w cieniutkie paseczki ( jak do kiszenia ) a potem rozdrobnić jak na surówkę - ugnieść lekko posoloną . Umieścić wszystkie warzywa razem ze skrzydełkami i grzybami w garnku - dodać kilka listków maggi ogrodowego , 1/2 łyżeczki soli i resztę wody ( to jest 2,5 szklanki). Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę pilnując by płyn nie odparował ( gdy trzeba uzupełnić wrzątkiem). Wyjąć skrzydełka .Odłożyć . Można mięso z nich włożyć do zupy - ja jednak odkładam - po lekkim ostudzeniu luzuję kości i usuwam delikatnie chrząstki - potem panieruje i smażę . Dodać koperek. Doprawić do smaku ulubioną przyprawą do zup, pieprzem , ziołami. Zostawić zupę pod przykryciem na 30 minut . Pogotować jeszcze 10 minut i dopiero podawać*. Kto lubi może dodać śmietanki słodkiej.* Czemu odstawiam zupę by odstała ? Bo gęste zupy lubią być kilka razy podgrzewane a już najsmaczniejsze są na drugi dzień. Tak więc gotując tego typu zupy lepiej jest to zrobić rano lub nawet poprzedniego dnia a przed obiadem pogotować jeszcze 10 minut.* *A tak wyglądają ,,strażnicy lodówki „
,,Pingwin w lodówce „ wersja na lato
Skrzydełka i część warzyw obsmażyć na łyżce masła
,,Pingwin w lodówce „ wersja na lato
Usmażone mieso i warzywa umieścic w garnku - dodać resztę składników i zalać wodą
,,Pingwin w lodówce „ wersja na lato
Z ugotowanej zupy wyjąć miękkie skrzydełka
,,Pingwin w lodówce „ wersja na lato
Zupę doprawić - dodać koper, przyprawy- odstawić na 30 minut i ponownie zagotować