szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Pizza

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

moje ulubione przyrządzenie spodu do pizzy i tego co znajduje się na niej..

Pizza

Składniki:

Pizza

 

  • spód do pizzy:
  • 250 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki drożdży świeżych mokrych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oliwa do posmarowania miski

 

  • na pizze:
  • pół małego słoiczka przecieru pomidorowego
  • bazylia sproszkowana,około jednej łyżeczki
  • ser gouda - około 320gram (jedna kostka)
  • cebula nieduża
  • salami pikantne, około 10 plasterków
  • szynka wędzonka, około 6 plasterków
  • odrobina kukurydzy - 2 łyżki z puszki
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mały pomidor
  • pół papryczki chilli do przybrania
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do pokropienia po całości
  • podawać z sosem czosnkowym,majonezem bądź keczupem

Sposób przygotowania:

Pizza
Wysypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy drożdże i sól.Lekko ugniatamy na środku robimy wnękę dodajemy stopniowo wodę i oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto na gładką masę. Robimy z niego kulkę, wkładamy do miseczki posmarowanej olejem,przykrywamy folię również natłuszczoną.I odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia ciasta.Ja stawiam miseczkę na grzejnik:) Możemy przygotowywać składniki na zewnątrz pizzy. Gdy ciasto urośnie rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek.Jest to ważne,ponieważ ciasto lekko urośnie.Ja preferuję cieniutki spód do pizzy,jeśli wolisz grubszy,rozwałkuj go na 1cm.Zaginamy brzegi ciasta-muszą powstać takie ranty,brzegi. Następnie smarujemy po całości przecierem,posypujemy bazylią,można dodać troszeczkę oregano.Następnie trzemy część sera i posypujemy pizze,następnie posypujemy cebulą,rozkładamy salami do około pizzy przy jej brzegach, szynkę ku środkowi. Następnie posypujemy pozostałą częścią sera. Dodajemy łyżeczkę kukurydzy.Posypujemy drobno posiekaną papryką rozkładamy pocięty w plastry pomidor gdzie nie gdzie. posypujemy roztartym czosnkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na około 20-30 minut.Zaglądamy, jeśli brzegi są przypieczone a mięso i ser wygląda na gotowy wyjmujemy.Kroimy wedle uznania,smacznego!!