Sposób przygotowania:
Pizza
1. W miseczce rozrabiamy drożdże z wodą, dodajemy 3 łyżki mąki , mieszamy i odstawiamy na pół godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 2. Następnie pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól, łyżkę oliwy i gotowy rozczyn, zagniatamy przez 10 minut. Formujemy kulę i odstawiamy na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i kroimy pozostałe składniki. Jeśli używamy pomidorów z puszki, należy je odsączyć na sitku i wymieszać z ziołami oraz posiekanym drobno czosnkiem. Polecam jednak użyć pomidorów świeżych - pokroić w plastry i smażyć kilka minut na patelni, na koniec dodać zioła, czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu, po czym odsączyć nadmiar wody przekładając sos na sitko. 4. Mozzarellę (ja użyłam sera żółtego wędzonego tym razem) zetrzeć na tarce (ewent.pokroić w plastry), salami pokroić np. w trójkąciki, oliwki na pół. 5. Włączyć piekarnik na 250'C. 6. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je delikatnie na grubość ok. 0,5cm i uformować okrąg. Posmarować wierzch ciasta sosem pomidorowym, następnie układać wedle upodobania i inwencji twórczej salami i oliwki, na koniec posypać serem (ewent.ułożyć plastry sera). Piec 10-15 minut w temp. 250'C bez nawiewu. Smacznego! :)