msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pizza a la Mexico.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pikantna,ale nie za ostra!

Pizza a la Mexico.

Składniki:

Pizza a la Mexico.

 

 

  • na 2 pizze o średnicy 32 cm:
  • 4 szklanki mąki
  • 6 dag drożdży
  • 2 niepełne szklanki letniej wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego suszonego
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 10 dag polędwicy wędzonej
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki oregano
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 30 dag sera żółtego
  • ok.1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 duże ogórki konserwowe

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza a la Mexico.
Mięso usmażyć na małej ilości tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę polędwicą, wsypać czosnek granulowany,papryki ostrą i słodką oraz oregano.Osolić i opieprzyć.Gdy mięso jest już usmażone wsypać obydwie odsączone i wypłukane z zalewy fasolki.Razem chwilkę przesmażyć.
Pieczarki opłukać,osuszyć i pokroić w półplastry.Cebulę także.Poddusić, doprawiając solą i pieprzem.
Ogórki konserwowe pokroić w plastry, ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Gdy mięso i pieczarki wystygną zagnieść ciasto.Mąkę przesiać na stolnicę z solą.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie,wlać do mąki,dodać oliwę i wyrobić.Podzielić na 2 części.
Formy do pieczenia pizzy lekko natłuścić olejem,nałożyć rozwałkowane ciasto drożdżowe (podsypać mąką podczas wałkowania).Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, posypać po garści sera na każdą pizzę, by dodatki z niej nie spadały.Rozłożyć na wierzchu każdej pizzy mięso z fasolą, na to pieczarki z cebulą.Ostatnią warstwę stanowią plastry ogórków konserwowych i na nich starty ser.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (termoobieg), i pic każda pizzę ok.25 minut.
Ja podałam z sosem czosnkowym z dodatkiem szczypiorku.